MASAŽA DOJENČKA PO METODI IAIM

Klavdija Beričič je dipl. babica in certificirana inštruktorica za masažo dojenčkov po metodi IAIM. Svoje tečaje masaže dojenčkov vodi v Celju, pod imenom BEBIS. V prispevku z naslovom MASAŽA DOJENČKA PO METODI IAIM, je predstavila kaj masaža dojenčka po tej metodi sploh je, iz kje izvira in kakšni so njeni pozitivni učinki.

V mnogih kulturah tisočletja nazaj je masaža predstavljala prvi stik z novorojenčkom. Ljudstva Nigerije, Severne Amerike, Indije, Malezije, Tajske, Jave, Filipinov, Kitajske, Indonezije in Nepala so uporabljala ljubeč in čvrst dotik z namenom, da preprečijo bolezni novorojenčka, saj je masaža novorojenčka najbolj naravna oblika zdravljenja v zgodovini človeštva, z namenom ohraniti novorojenčka pri življenju. Ob izgubi varnega zavetja maternice, je bila masaža, poleg dojenja, najboljši način ohranjanja povezanosti med mamo in otrokom.

Navezanost je edinstven odnos med dvema osebama, ki je specifičen in lahko traja celo življenje. Dotik pa je tisti, ki je ključen za pristen stik in navezo, tako med staršem in otrokom, kot med neznanci. Dotik je nekaj kar človek najprej razvije in to že v maternici. Dosedanje raziskave so pokazale, da začne otrok razvijati ta občutek že tretji teden po spočetju in to v obdobju, ko se ženske še ne zavedajo nosečnosti. Dotik je zelo pomemben in kot tak lahko vpliva na otrokov nadaljnji razvoj in njegov potencial kasneje v življenju. Po rojstvu pa ima otrok vse večjo potrebo po povezanosti z mamo in očetom.

Materini mirni gibi sproščajo dojenčka in tako umirijo njegova čustva. Njegov živčni sistem je uravnovešen in dihanje je poglobljeno. Če mama dojenčka dnevno masira, navadno prepreči ali omili krče oz. prebavne težave. Ob redni masaži je otrok bolj sproščen in razvije zaupanje. Izboljša se spalni vzorec, normalizira mišični tonus, zmanjša pa stres in jok. Masaža stimulira imunski, prebavni, razvojni in respiratorni sistem.

Mama oz. starš se preko dotika in masaže lažje in hitreje poveže z otrokom. Gre za neke vrste meditativno izkušnjo preko fizičnega dotika. Starši tako tudi lažje razumejo otroka in hitreje prepoznajo njegove potrebe, so bolj samozavestni in aktivni. Vsakodnevna masaža prinese mamici energijo in sproščenost. Lajšajo se tudi poporodne travme.  Otrok mami zaupa in to je največje darilo zanjo.

Za očete, ki se odločijo, da bodo masirali svoje dojenčke predstavlja masaža zbližanje z malim bitjem. Pomaga jim, da lažje sprejmejo vlogo očeta in v času, ki ga posvetijo otroku, začutijo vdanost in sproščenost.

Tehniko masaže dojenčka se lahko naučite na tečajih, ki so osnovani na podlagi mednarodno priznanega programa, ki navdušuje na tisoče staršev po celem svetu. IAIM (International Association of Infant Massage) je največja in najbolj izkušena organizacija za masažo dojenčkov in je prisotna v več kot 70 državah. Delo ustanoviteljice, Vimale McClure, ki sega v sedemdeseta leta 20. stoletja, je podprto z aktualnimi znanstvenimi in medicinskimi dokazi.

V Sloveniji se po večjih krajih izvajajo tečaji, ki zajemajo 5 obiskov v razmaku 5-ih tednov. Primerni so za doječke od rojstva do 12 meseca starosti, sama masaža pa se lahko izvaja še mnogo let po osvojeni tehniki masiranja. Tečaje vodijo certificirani inštruktorji za masažo dojenčkov (CIMI), njihov namen pa je spodbujanje negovalnega dotika med starši in otroci, saj koristi masaže resnično spremenijo življenje dojenčkov, družin in celo skupnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja