ZLATA PRAVILA ZA PRAVILEN GIBALNI RAZVOJ DOJENČKA

Tjaša Horvat je mamica treh otrok, profesorica športne vzgoje in certificirana inštruktorica masaže dojenčkov po metodi IAIM. V okviru športnega in turističnega društva Gibko Lendava vodi tudi športne vadbe za malčke od prvega leta do šole in pa tudi vadbe ter masaže za dojenčke z mamicami po porodu. V članku je zapisala nekaj zlatih pravil, ki vodijo v optimalni gibalni razvoj otroka.

“Če smo odrasli zares iskreni sami s sabo, si moramo priznati, da nas ima veliko težave s križem ali hrbtenico, ker je bila ta prehitro preobremenjena že, ko smo bili dojenčki. Česar pa seveda ne smemo zameriti svojim staršem, saj niso imeli tega znanja o vplivih na razvoj dojenčka, kot ga imamo danes.” -Tjaša Horvat

1. DOJENČKU DAJTE ČIM VEČ DOTIKOV

Gibalni razvoj dojenčka se pravzaprav začne že pred rojstvom oziroma v maminen trebuhu, kjer se otrok obrača in preteguje. Po rojstvu pa dojenček za pravilen gibalni razvoj najbolj potrebuje dotik, bližino in ljubezen. Prav z dotiki se namreč postopoma vse bolj zaveda lastnega telesa, se v njem počuti vse bolj varnega ter tako razvija samozavest in samozaupanje.

Sproščen dojenček je igriv, veliko miga z rokicami in nogicami ter tudi s tem razvija telesno koordinacijo. Dojenčki obožujejo tudi zibanje in guganje, s čimer razvijajo ravnotežje in so deležni pozitivnega vpliva na razvoj njihovih možganov.

2. NAUČITE SE PRAVILNEGA ROKOVANJA Z DOJENČKOM

Vpliv na dojenčkov gibalni razvoj ima tudi pravilno rokovanje (angleško handling) z dojenčkom. Za dojenčkov gibalni razvoj je pomembno, da nošenje, dvigovanje in polaganje, hranjenje in dojenje, previjanje in preoblačenje poteka v pravilnih položajih. S pravilnimi prijemi namreč starši dojenčku dajemo spodbudne in pravilne informacije za gibalni razvoj ter tako preprečujemo, da bi prišlo do razvojnih nepravilnosti.

3. DOJENČEK NAJ BO ČIM POGOSTEJE NA TLEH

Za pravilen gibalni razvoj dojenčka je zelo pomembno tudi to, da se starši izogibamo uporabi stolčkov, ležalnikov, gugalnikov in podobno. V teh pripomočkih, ki nam staršem res dajo več časa brez skrbi za dojenčkovo varnost, so namreč dojenčki v prisiljenih položajih in nimajo svobode gibanja.

Za dojenčkov pravilen gibalni razvoj so najprimernejše blazine za tla, na katere lahko odlagate dojenčka že od rojstva naprej. Novorojenčka obložite z mehkimi blazinami, da se bolj počutil bolj varnega, kasneje pa to ni več potrebno.Dojenček ima namreč na blazini svobodo gibanja. Prosto lahko miga z rokami in nogami ter preizkuša svoje sposobnosti. Blazina je zelo primerna tudi z vidika varnosti, saj dojenček ne more pasti in se poškodovati.

4. NAUČITE SE MASAŽE DOJENČKA IN SE UDELEŽITA GIBALNIH URIC

Za to, da bosta z dojenčkom zares čim bolj uglašena in boste lažje podprli njegov gibalni razvoj, Horvatova vsem mamicam priporoča obisk masaže dojenčka po IAIM kmalu po porodu, kasneje pa gibalne urice.Raziskave so namreč pokazale, da druženje na tovrstnih srečanjih pozitivno vpliva ne le na dojenčke in njihov razvoj, temveč tudi na mame. Celo pomaga pri poporodnih depresijah, saj si mame na tovrstnih srečanjih lahko izmenjajo informacije, se pogovorijo, potožijo in vidijo, da niso same.

“Ko se mama s pomočjo masaže dojenčka uspe povezati z dojenčkom in nauči prepoznavati znake svojega sončka, vse lažje steče,” opaža sogovornica.

5. NE POZABITE NA GIBANJE TUDI, KO DOJENČEK POSTANE SPRETEN OTROK

Če so otroci včasih ob 13. uri prišli iz šole, vrgli šolsko torbo v kot in pohiteli pred blok, kjer so jih čakali prijatelji, s katerimi so plezali po drevesih, se lovili ter igrali skrivalnice, med dvema ognjema, slepe miši, ristanc, badminton ali košarko, sodobni otroci prihajajo domov med 16. in 17. uro.

Vse do poznih popoldanskih ur so torej vodeni, pa še popoldne jih čakajo številne obšolske dejavnosti (glasbena šola, treningi, angleščina …), kjer so ponovno vodeni. Veliko je tudi popoldanskega dela za šolo, tako da otrokom enostavno zmanjka časa za prosto igro v naravi, s katero igro se lahko sproščeno znorijo, socializirajo in tudi gibalno razvijajo. Če pa čas je, je zunanja igrala zamenjala sodobna tehnologija. Zato ni čudno, da je vse več otrok z motnjami pozornosti in hiperkativnostjo.

Zato ne pozabite na otrokov gibalni razvoj tudi, ko otrok že zna hoditi, spretno teče in dobro obvlada svoje telo. Če boste z redno vadbo začeli že pri dojenčku, jo bo tudi kot otrok sprejel kot nujen del svojega življenja in jo težje zamenjal za računalniške igrice in druge skušnjave, ki tudi otroke spreminjajo v vse bolj pasivna in sedeča bitja.

Pa ne pozabite, da največ vzgajamo z vzgledom, zato tudi vi ne pozabite na gibanje in tudi tako otroku pomagajte pri pravilnem gibalnem razvoju!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.