KORISTI MASAŽE DOJENČKA PO MEDNARODNI METODI IAIM®

IAIM® je kratica za International Association of Infant Massage – mednarodno združenje za masažo dojenčka. Avtorica programa masaže dojenčka je Vimala McClure, ki je na podlagi svojih izkušenj, z delom v sirotišnici v severni Indiji, prinesla starodavno prakso masaže dojenčkov na Zahod. Vimala pravi, da je morala “narediti nekaj za druge, uresničiti svoj največji potencial in prispevati k blaginji človeštva.”

Leta 1978 je na željo lokalnih pedagogov za porod razvila program usposabljanja za masažo dojenčka in ga začela deliti v svoji skupnosti v Denverju, v Koloradu. Tam se je namreč za program pričelo zanimati ogromno staršev z dojenčki. V program je Vimala poleg prijemov iz indijske masaže, vključila še prijeme iz švedske masaže, refleksoterapije in joge, vse prilagojene dojenčkom. Poimenovala je prijeme, oblikovala posebno rutino za dojenčke s kolikami in razvila tečaj za starše, ki je postal osrednji učni načrt za IAIM®.

Danes certificirani inštruktorji IAIM® program izvajamo v več kot 100 državah po vsem svetu, v Sloveniji pa imamo že več kot 100 usposobljenih inštruktorjev masaže dojenčka IAIM in več kot 1000 zadovoljnih družin, ki so masažo vpeljale v svojo vsakodnevno rutino z dojenčkom. Od leta 2019 smo v Sloveniji tudi uradno del velike IAIM družine, saj smo ustanovili Društvo inštruktorjev za masažo dojenčkov IAIM Slovenija (https://www.iaim-slovenija.com/), kjer inštruktorji ostajamo povezani tudi po zaključku izobraževanja.

Program IAIM® podpirajo številni zdravniki, pediatri, fizioterapevti, psihologi in drugi strokovnjaki po celem svetu, kateri se ukvarjajo z zdravim razvojem dojenčka in zdravjem mamic po porodu. Mnogi od njih so tudi sami obiskali omenjeni tečaj, mnogi so sodelovali v raziskavah in delili izsledke, koristi masaže za starše, dojenčka, okolico … in vsi spodbujajo starše k temu, da se udeležijo tečaja, saj prinaša ogromne koristi za zdravje dojenčka in starša.

Kako poteka tečaj masaže dojenčka IAIM®?

Tečaj masaže dojenčka IAIM® je profesionalno in strokovno dovršen ter je namenjen VSEM staršem z dojenčki, starimi od 0 do 12 mesecev. Obsega najmanj 5 srečanj, in sicer v razmaku enega tedna. Vsako srečanje traja od 60 do 90 minut in obsega:

  • masažne prijeme (na vsakem srečanju spoznamo nove prijeme za določen del telesa: noge in stopala, trebuh, prsni koš, roke, hrbet, obraz),
  • uspešno rutino za odpravo kolik pri dojenčku,
  • teoretični del z namenom, da bo imel program zares optimalne učinke,
  • aktualno diskusijo: spanje, razvajenost, dojenčkov jok, sprostitev, masaža odraščajočega otroka, masaža v primeru hipertonije/hipotonije, raziskave … ter
  • čas namenjen tudi vprašanjem staršev.

Starši prejmejo opis prijemov in teoretičen del tudi v pisni obliki, zato je skrb odveč, da bi kaj pozabili. Prijeme tudi večkrat ponovimo in jih počasi, v dojenčkovem tempu, nadgrajujemo.

Tečaj lahko vodi samo certificiran inštruktor masaže dojenčka IAIM®, kateri poskrbi, da vi in dojenček od tečaja odneseta maksimum. Najbližjega inštruktorja lahko poiščete tukaj. Tečaji masaže dojenčka IAIM® potekajo v živo in izjemoma (zaradi pandemije) tudi preko spleta. Lahko izberete individualen ali skupinski tečaj. Inštruktorji nikoli ne masiramo dojenčkov, temveč prijeme demonstriramo na lutki. Vedno pa tudi poskrbimo, da je vzdušje na tečaju sproščeno in prijetno. 

Kar pa je najpomembneje pri celotnem tečaju, je to, da ga vodijo dojenčki. To pomeni, da je zadovoljevanje njihovih potreb na prvem mestu. Hranjenje, previjanje, jok in ljubkovanje so pomemben del tečaja; če dojenček zaspi, imamo inštruktorji pripravljeno lutko, na kateri lahko starš spečega dojenčka vadi masažne prijeme. Cilj tečaja je namreč, da se starši priučijo izvajanja masažnih prijemov, masažo v pravem pomenu besede pa izvajajo doma, ko je dojenček zanjo razpoložen. 

Starše podkrepimo tudi z informacijami, ki so zelo pomembne, da najdejo primeren trenutek za masažo, primeren položaj in prostor, da se znajo med samo rutino tudi sami sprostiti, umiriti in odklopiti od okolice. Spregovorimo tudi o zgodovini in ozadju masažne rutine, koristih in prednostih, tudi o joku in edinstveni dojenčkovi govorici. Na vsakem srečanju pa je predviden tudi čas za pogovor in izmenjavo mnenj, in sicer o aktualnih temah in izzivih, ki pestijo prisotne starše. 

Masaža dojenčka po metodi IAIM® ni zgolj rutina masažnih prijemov, ampak je mnogo več. Njen namen je vzpostavljanje ali poglabljanje vezi med dojenčkom in staršem, ki ga masira. Gre za čuječe trenutke, ko se starš posveča zgolj svojemu dojenčku, ga opazuje in spoznava, se z njim pogovarja in vzpostavlja zaupanje. Z masažo dojenčka po metodi IAIM® starši sporočajo svojemu dojenčku, da je ljubljen, varen in sprejet prav takšen, kot je. 

Vimala McClure: ”Verjamem, da so dojenčki čuječi ljudje, ki si zaslužijo spoštovanje, nežnost in toplino, predvsem pa srce, ki jih posluša. Ko s srcem poslušamo svoje dojenčke, odkrijemo vse, kar želimo vedeti.”

Masažni prijemi sproščajo dojenčka in tako umirijo njegova čustva. Njegov živčni sistem postane uravnovešen, dihanje in srčni utrip se umirita. Če starš dojenčka dnevno masira, navadno opazimo, da je dojenček bolj sproščen in zadovoljen. Izboljša se spalni vzorec, normalizira mišični tonus, zmanjšata pa stres in jok. Masaža stimulira imunski, prebavni, razvojni in respiratorni sistem. Krepi se zavedanje lastnega telesa in na ta način spodbuja tudi gibalen razvoj.

Vsi pomembni ljudje v zgodovini so se masirali – tudi vaš dojenček je pomemben.

Poiščite najbližjega inštruktorja masaže dojenčka IAIM®, spoznajte moč dotika ter vzemite zdravje vašega dojenčka v svoje roke.

Avtorica: Nina V. Pečnik, predsednica Društva
FB: @masazazadojencke
IG: masaza_za_dojencke

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja